Sommerlesing

01.07.2025

Finnes det noe bedre enn å forsvinne inn i en god bok når dagene er lange og tempoet lavt? Enten du ligger i gresset, sitter på en veranda eller har funnet skygge ved havet, er sommeren den perfekte tiden for å lese. Teamet på QB har samlet sine favoritter – fra romaner og poesi til bøker som får tankene til å vandre. Sjekk ut listen, og la deg inspirere til sommerlig lesero.

Mikaelas tips

The Hills (2018) av Matias Faldbakken

Leste den på stranden i Thailand i 2018. En skikkelig fint roman om livet i service-bransjen. Den fikk meg til å tenke på Theatercafeen eller andre godt innarbeidede restauranter fra en annen tid.

Violet Bent Backwards Over the Grass (2020) av Lana Del Rey

Poesi. Er man glad i Lana Del Rey vil man like denne.

På Vegne av Venner (2009) av Kristoffer Schau

Som stor fan av Kristoffer Schau gikk jeg til innkjøp av denne boken for noen år siden. Når det står "på vegne av venner" under en dødsannonse betyr det at det ikke finnes noen nære pårørende til den avdøde og at det er kommunen som organiserer begravelsen. Schau bestemmer seg for å gå i disse begravelsene og tidvis være eneste vitne til seremoniene. Vakkert om levde liv, ensomhet og det å være et medmenneske.

Camillas tips

All About Love - New Visions (1999) av bell hooks

Forfatteren dissekerer begrepet om kjærlighet og utfordrer konvensjonelle oppfatninger. En klok, åpenhjertig og rørende utforskning av kjærlighetens mange former – perfekt for lange, rolige sommerdager som inviterer til refleksjon og fornyet tro på kjærligheten.

Salamanderkrigen (1936) av Karel Čapek

En bitende satirisk og overraskende aktuell roman om menneskets grådighet og rasisme, pakket inn i en fabel om intelligente salamandre – underholdende og tankevekkende lesning for den nysgjerrige leseren i hengekøya.

Parissyndromet (2013) av Heidi Furre

En stillferdig, nær og poetisk roman om ensomhet, identitet og forventninger i møte med voksenlivet – som å lese en dagbok fra en fremmed venn i sommervarmen.

King Kong Theory (2006) av Virginie Despentes

Rå, ærlig og kompromissløs feministisk manifest som river i både samfunnsnormer og leseren selv – en bok for hete dager der alt føles litt for trangt.

Reise i måneskinn (1937) av Antal Szerb

En vakker, drømmende og melankolsk reise gjennom Italia og menneskesinnet – en perfekt følgesvenn for ferietanker om livet som kunne vært levd annerledes.

Voksne mennesker (2019) av Marie Aubert

Skarpt, sårt og gjenkjennelig om søskenforhold, sjalusi og det å være voksen uten å føle seg som det – lettlest og dypt ubehagelig på samme tid, som en solbrent sommerferie med familien.

Katias tips

Alt må vike for natten (2013) av Delphine de Vigan

Alt må vike for natten er Delphine de Vigans sårt forsøk på å forstå og skrive sin mor – en fortelling vevd av minner, mørke, kjærlighet og det som aldri helt lar seg gripe.

Jenta i sofaen (2003) av Jon Fosse

Teaterstykket, med sin poetiske og underlige tone, skildrer en jente som krangler med moren, er sjalu på søsteren og lengter etter sin fraværende far, en sjømann – et første møte med Jon Fosse som jeg vil huske i lang tid.

The Photograph as Contemporary Art (2020) av Charlotte Cotton

En bok jeg nylig leste for å fordype meg i fotografi som samtidskunst, inspirerende og lettlest, perfekt for å slappe av i solen og notere kunstnere du vil utforske videre.

Kvinne ser på menn som ser på kvinner (2018) av Siri Hustvedt

Hustvedts bok, med elleve personlige essays om kunst, kjønn og identitet, utforsker hvordan fordommer påvirker vår persepsjon av kunst, sett fra et feministisk ståsted og med innsikt i nevrologi, kunstkritikk og filosofi – en tankevekkende og inspirerende sommerlesning.

Strangeland (2006) av Tracey Emin

Strangeland av Tracey Emin er en rå og intim memoar som skildrer hennes barndom i Margate, de tyrkiske røtter og livet i London, og gir et ærlig, humoristisk og gripende innblikk i hennes kunstneriske innflytelse og personlige kamper.

Hannahs tips

Maken (1976) av Gun-Britt Sundström

En svensk kultroman om Stockholm og kjærlighet i en endeløs verdikonflikt.

Walking Through Clear Water in a Pool Painted Black (1991) av Cookie Mueller

En samling med historier fra livet til tilsynelatende fryktløse Cookie Mueller.

Melissas tips

Jorden (1887) av Émile Zola

Et voldsomt og sanselig epos om arv, makt og menneskelig råskap på den franske landsbygda. Zola skriver med presisjon og språklig tyngde i en roman som fortsatt kjennes fysisk og kompromissløs.

Søsterklokkene (2018) av Lars Mytting

En detaljrik og lavmælt roman om tro, teknologi og tilhørighet i en norsk fjellbygd på 1800-tallet. Fortellingen bæres av sterke kvinneskikkelser og et språk som gir rom for både stillhet og mening.

Et liv forbi (2020) av Helga Flatland

Et nøkternt og nært portrett av en familie i krise, skrevet med språklig ro og etisk alvor. Flatland vever sammen generasjoner og omsorgsroller uten store fakter, men med en uro som gradvis trenger seg på.

Til mote (2021) av Morten Langeland

En leken og referansetett diktsamling som drar både mot catwalk og arkiv. Estetisk skarp og språkbevisst, med en blanding av distanse og hengivenhet som gjør den til en uventet inngang til motens kulturhistorie.