Andrea Scholze og Nellie Jonsson på Årsutstillingen 2023

Kunstnere
19.10.2023
Nellie Jonsson, Tabelras, 2023 (Foto: Nasjonalmuseet / Frode Larsen)

Andrea Scholze og Nellie Jonsson deltar på Norske Kunsthåndverkeres Årsutstilling som vises på Nasjonalmuseet fra 20.oktober til 30.desember. Årsutstillingen er den største årlige mønstringen av samtidskunsthåndverk fra Norge. I utstillingen finnes arbeider i materialer som keramikk, tekstil, glass, tre og metall av totalt 56 kunstnere.


Andrea Scholze, Skogvesen, 2022 (Foto: Nasjonalmuseet / Frode Larsen)
Nellie Jonsson, Tabelras, 2023 (Foto: Nasjonalmuseet / Frode Larsen)

Andrea Scholze (f. 1988, Oslo, NO) er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo (BFA, 2011, MFA, 2016).

Scholze arbeider primært med keramikk, men utforsker også i økende grad andre materialer og uttrykk der elementer av biologi og menneskelige sinnsstemninger settes opp mot dyrenes verden. Skulpturene hennes er røft modellerte, ekspressive vesener i skjæringspunktet dyr/menneske. Tanker omkring hvordan det moderne mennesket i større grad fjerner seg fra naturen, for deretter å oppleve å lengte mot den er ofte til stede i verkene hennes. Skikkelsene i keramikk opptret som bilder av oss selv, og kan frembringe eksistensielle refleksjoner hos betrakteren.

Scholze er innkjøpt av både private og offentlige samlinger, blant annet KODE, Bergen, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Trondheim, Equinor Art Programme, KORO og Oslo Kommunes Kunstsamling.

Nellie Jonsson (f.1992, Umeå, SE) er utdannet fra Kunsthøgskolen i Oslo med en BFA (2016-2019) og MFA (2019-2021) i materialbasert kunst med fokus på keramikk.

Jonsson arbeider med keramikk, maleri og skulptur, og hennes figurative arbeider kommuniserer med en hverdagslig tone, samtidig som uventede komposisjoner og elementer setter et særegent preg på det lekne uttrykket. Verkene har referanser til forbrukerkultur og hverdagsliv, og fanger minner rundt gjenstander i livene våre som vi vanligvis ikke reflekterer over. De presenterer en tilstedeværelse – en omfavnelse av annerledeshet og personlighet, samt en forståelse for det faktum at minner kan skapes ut av de minste ting.

Jonsson er innkjøpt av KODE og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum.