Lit Naits, Mexico (Oh, Brother)

21.11 — 24.11.2019

Utstillingen Lit Naits, Mexico (Oh, Brother) er et veldedighetsprosjekt til inntekt for behandling av sykdommen MS (multippel sklerose) som har rammet vår venn Stian Freddy Thoresen. MS er en kronisk sykdom som sakte, men sikkert ødelegger sentralnervesystemet, slik at kroppen stadig fungerer dårligere. I Norge tilbys det ikke behandling som kan stoppe sykdomsutviklingen. For å kunne bli bedre må Stian behandles i utlandet, og derfor har hans gode venn og kunstner Sebastian Helling invitert en gruppe kunstnere til å donere verk der inntektene uavkortet går til dette formålet.

Knut Ivar Aaser, Gunvor Nervold Antonsen, Yngve Benum, Sverre Bjertnes, Julia Boracco, Markus Brendmoe, Kristoffer Busch, Rachel Dagnall, Leander Djønne, Marius Engh, Anders Eiebakke, Broder Frimann, Ivan Galuzin, Bertil Greging, Sebastian Helling, Kine Gjesdal Hoff, Cathrin November Høibo, Magnus Isachsen, Steinar Haga Kristensen, Anne Guro Larsmon, Dag Erik Leversby, Josefine Lyche, Joakim Mathisen, Sverre Malling, Mickael Marman, Herman Mbamba, Bjarne Melgaard, Karen Nikgol, Anders Nordby, Kim Ottermo, Aurora Passero, Henrik Placht, Calle Segelberg, Awat Serdashti, Kristian Skylstad, Jim Særnblom, Christian Tony Norum, Awat Serdashti, Glafira Severianova, Eirik Sæther, Martin Sæther, Jon Benjamin Tallerås, Arild Tveito, Aleksi Wildhagen

Utstillingens tittel er en omskriving av «Stian Til Mexico», et uttrykt ønske om at sykdommens progresjon vil reverseres. Utstillingens undertittel er hentet fra Bob Dylans album Desire. Dette albumet har betydd mye i vennskapet mellom Stian og Sebastian. Låten, Oh, Sister, som kunstneren her har endret til Oh, Brother er av spesiell betydning for de to.

Oh, Brother, when I come to lie in your arms,

You should not treat me like a stranger.

Our Father would not like the way that you act,

And you must realize The danger

Oh, Brother, am I not a brother to you

And one deserving of affection?

And is our purpose not the same on this earth?

To love and follow His direction

We grew up together from the cradle to the grave.

We died and were reborn and then(((((... Mysteriously saved.

Oh, Brother, when I come to knock on your door,

Don´t turn away, you´ll create sorrow

Time is an ocean but it ends at the shore.

You may not see me Tomorrow.

-

Vår venn Stian Freddy Thoresen fikk for flere år siden diagnosen MS. MS er en sykdom som medfører ødeleggelse av isolasjonslaget (myelinet) rundt nervetråder i hjernen og ryggmargen. Sykdommen kan medføre alt fra blindhet, sviktende balanse, utmattelse og lammelse. Forverring av tilstanden kan komme uten forvarsel, og i Norge tilbys kun bremsemedisiner som fungerer på noen, men som i ingen tilfeller fullstendig stopper utviklingen. I løpet av det siste året har Stian blitt verre, og behandlingen med bremsemedisiner har så langt ikke hatt noen effekt.

I Mexico finnes det en behandling, Stamcelletransplantasjon, som med en 78% sikkerhet vil stanse utviklingen av sykdommen. Behandlingen tilbys også i andre land, og prisene er stort sett den samme. Etter samtaler med flere pasienter som har gjennomgått behandlingen, har Stian valget å satse på Mexico, da de virker å ha de beste resultatene.

Vi må få sendt Stian til Mexico så fort som mulig, men det er dyrt. Det koster rundt Nok: 550.000. Gjennom en rekke tiltak er det allerede samlet inn en del penger til Stians behandling, men vi trenger en siste håndsrekning for å stoppe sykdommens utvikling, og dermed sørge for at han fortsatt har overskudd og evne til å ta med barna sine på fisketur eller fotballtrening. Sammen kan vi sørge for at sykdommen ikke rammer Stians fremtid mer enn den allerede har gjort.