Fra innsiden og ut

29.10 — 02.11.2021

Marianne Brekke I Fra innsiden og ut

Et sentralt aspekt i Marianne Brekkes kunstnerskap er ideer rundt balanse, vekt og rom. Brekke er inngående opptatt av fargetoner og fargesammensetninger, beskrivelsen av en farge fra lyst til mørk og gjengivelsen av lys til bestemte tider av døgnet. I maleriene sine viser hun den optiske effekten en fargesammensetning kan ha, og hvordan ens betraktninger påvirkes av lys og farge.

Brekkes Fargekomposisjoner er bygget opp av horisontale linjer, og skifter mellom større og mindre mellomrom for hver fargetone. Arbeidsprosessen starter ofte intuitivt, hvor ideen om en farge eller lysfrekvens setter i gang prosessen. Malerprosessen er tidkrevende, og det jobbes lag på lag med fargetoner til det bestemte lyset eller den ønskete fargekombinasjonen males frem. Hvert enkelt arbeid er en ny frekvens, med horisontale linjer av fargetoner på lerretet skapes det en stemning eller en illusjon av bevegelse.

I de senere årene har Brekke vendt blikket bakover, mot sitt eget restmateriale. Teststriper og fargeprøver fra utallige fargeundersøkelser har gitt inspirasjon til nye verk. Dette materialiserer seg både fysisk ut av disse prøvene som nye skulpturer, og det har også gitt liv til malerier der buede linjer skaper optiske illusjoner av bevegelse på lerretet. Maleriene har klare referanser til Op-Art-bevegelsen på 60 tallet og kunstner Bridget Riley.

Brekke har de senere årene titulert flere av sine verk «Det som ble til overs». Dette spiller både på egne fargeprøver som brukes på nytt i nye sammenhenger, men nå også på det retrospektive blikket hun har på eget restmateriale. Utgangspunktet for utstillingen «Fra innsiden og ut» er å sortere ut og transformere eget arkivert restmateriale. Mengden med størknet akrylmaling fra tidligere malerier blir en dokumentasjon over tiden det tar å jobbe med fargekomposisjoner, og en kunstners inngående arbeid med eget visuelle materiale.

Utstillingen har fått prosjektstøtte fra Billedkunstnernes Vederlagsfond.

Marianne Brekke (f.1965) er utdannet fra Vestlandetes Kunstakademi i Bergen. Brekkes verk har blant annet vært vist i utstillingene Det som ble til overs, KKG, Oslo (2021), Den Siste Festen, QB Gallery, Oslo (2020), Folds of the present, QB Gallery, Oslo (2019), Pink QB Gallery, Oslo (2018), Bærum Kunsthall (2017), House of Foundation, Moss (2015), LNM, Oslo (2010, 2005). Brekke har jobbet med flere steds-spesifikke arbeider, sist på Karolinska Universitetssykehus Huddinge i Stockholm (2019).