I utstillingen ‘Bytting’ med Linda Soh Trengereid inviteres vi inn i et mystisk og mytisk univers. Betrakteren møtes av en dyp skog som dekker endeveggen i utstillingsrommet. Konturene av to menneskeskikkelser fremtrer i midten av motivet, tilsynelatende en voksen og et barn som bæres på ryggen, definert av det grønne landskapet som omgir dem.
I sine nye arbeider tar Trengereid utgangspunkt i gamle fortellinger omkring begrepet bytting fra norsk folketro som en refleksjon rundt tilhørighet. En bytting var et barn som underjordiske vesener hadde byttet ut med et nyfødt menneskebarn. Det ble antatt at nyfødte barn var særlig utsatt for å bli byttet, og siden de underjordiske vesenene misunnet styrken og helsen til mennesker, ville de forsøke å bytte bort signe egne barn for å styrke ætten. En bytting ble identifisert gjennom en abnormalitet som ikke ble oppdaget ved fødselen, for eksempel gjennom sykdom, at barnet viste spesielle merker på huden, eller en generell oppfattelse av at barnet var annerledes. Hvis folk mistenkte at barnet deres var en bytting, ville de prøve å kvitte seg med det. Det ble sagt at hvis man plaget byttingen til det punktet hvor byttingen skrek av smerte, ville et underjordisk vesen komme tilbake for å hente det og returnere menneskebarnet.
Som et tre måneder gammelt spebarn ble Trengereid adoptert fra Sør-Korea, og i lang tid kjente hun ikke til historien rundt sitt eget opphav. I utstillingen tar Trengereid utgangspunkt i sin egen bakgrunn som adoptivbarn og trekker forbindelser mellom indre og ytre landskap i en utforskning av tilhørighet og utenforskap.
-
Utstillingen er generøst støttet av Kulturrådet.