Utvalgte verk: november

Kunstnere
01.11.2022

Keramikk har de siste årene fått en fornyet aktualitet, med et økende fokus både nasjonalt og internasjonalt. Denne måneden trekker vi frem fire kunstnere som tilnærmer seg keramikk på ulike måter, med et upolert og ofte naivt formspråk.

Nellie Jonsson →

Nellie Jonsson (f. 1992, Umeå, Sverige) er en svensk kunstner som primært arbeider med keramiske skulpturer og installasjoner. Hun er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo med BFA (2016-2019) og MFA (2019-2021) i materialbasert kunst med spesielt fokus på keramikk.

Jonssons figurative verk kommuniserer med en hverdagslig tone, samtidig som uventede komposisjoner og elementer setter et særpreg på det lekne uttrykket. Ved å gjengi hverdagslige gjenstander i leire, kaster Jonsson referanser til forbrukerkultur og hverdagsliv, og tematiserer minner rundt gjenstander i livene våre som vi vanligvis ikke tenker over eller legger merke til. De presenterer en tilstedeværelse – en omfavnelse av annerledeshet og personlighet, samt en forståelse for det faktum at minner kan skapes ut av de minste ting. Objektene antyder snarere enn å stadfeste, og peker på en gjenkjennelig eksistensialisme, blandet med det uforutsigbare og litt merkelige. Innfall, distraksjoner, minner. Verkene fremhever hvordan vi forholder oss til objektene i omgivelsene våre over tid. Selv om gjenstandene rundt oss endrer seg, forblir vi de samme, med relaterte liv, relasjoner, jobber og problemer – den samme tilværelsen.

Marthe Elise Stramrud (f.1984, Kristiansand) bor og arbeider i Oslo. Hun ble uteksaminert med en MFA fra Kunstakademiet i Oslo i 2018 og en BFA fra Kunsthøgskolen i Bergen i 2011. Stramrud har formell bakgrunn fra billedkunsten og har lenge markert seg som fotograf, men har de siste årene videreført fascinasjonen for objekt og persepsjon til å produsere noen av de mest spennende og ettertraktede keramiske verkene i Norge. Hun er interessert i møtet mellom silhuetter, bakgrunner, flathet og form – mellom kunstobjekt og bruksobjekt og hvordan grensene mellom disse kan åpnes og flyttes.

Ali Shah Gallefoss →

Ali Shah Gallefoss (f. 1989, Bergen) har en mastergrad i møbel- og romdesign fra Kunsthøgskolen i Oslo (2022) og en bachelorgrad i møbel- og romdesign fra Universitetet i Bergen. Med ulike materialer som metall, stein, tre og leire skaper Gallefoss objekter som utforsker tilfeldighetene og «feilene» i materialet, en prosess som innebærer å være tilbøyelig og åpen for mulighetene som dannes underveis. Gallefoss har tidlig markert seg som en av Norges fremste unge kunsthåndverkere og designere, og ble raskt fanget opp av kjente norske profiler som Holzweiler og Snøhetta. I 2020 vant han Bo Bedres designpris som «Årets nykommer» og ble i 2021 utvalgt til å kuratere en utstilling for Oslo Fushion Festival kalt “Abstract Landscape” hvor han produserte en rekke verk i stein, bronse, aluminium, glass og tekstil.

Andrea Scholze (f. 1988, Oslo) er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo (BFA, 2011, MFA, 2016).

Scholze arbeider primært med keramikk, men utforsker også i økende grad andre materialer og uttrykk der elementer av biologi og menneskelige sinnsstemninger settes opp mot dyrenes verden. Skulpturene hennes er røft modellerte, ekspressive vesener i skjæringspunktet dyr/menneske. Tanker omkring hvordan det moderne mennesket i større grad fjerner seg fra naturen, for deretter å oppleve å lengte mot den er ofte til stede i verkene hennes. Skikkelsene i keramikk opptret som bilder av oss selv, og kan frembringe eksistensielle refleksjoner hos betrakteren.