Utvalgte verk: mars

Kunstverk
01.03.2023
Foto: Lars Morell

Silketrykk er en grafisk trykkemetode som oppsto i Japan, men har siden 1900-tallet blitt mer og mer aktuell i kunsten. Denne måneden trekker vi frem kunstnere som på ulike måter arbeider med silketrykk, der verkene berører både fotografi og maleri.

Bjørn Båsen (f. 1981, Eggedal) er utdannet ved The Arts institute at Bournemouth (BA) og Kunstakademiet i Oslo (MA). Båsens kunstnerskap inviterer betrakteren inn i et unikt univers fullt av referanser til mytologi, fortid- og nåtids dekadens, eventyr og realisme. Det umiddelbare uttrykket kan referere til romantikken og rokokko, men har samtidig klare tematiske referanser til dagens samfunn; Båsen maler sagaen om Norge i dag, men peker også tilbake i historien. Verkene er både vakre og groteske, og denne dobbeltheten sammen med et slående realistisk uttrykk i en unik mytisk billedverden, plasserer Båsen i en helt egen klasse innenfor samtidskunsten, men også kunsthistorien.

Båsen er kjøpt inn av en rekke private og offentlige samlinger, blant annet Astrup Fearnley Museet, KODE Kunstmuseum, Nordnorsk Kunstmuseum, Equinor og DNBs kunstamling.

Jorunn Hancke Øgstad (f.1979, Bærum) bor og arbeider i Oslo. Øgstads kunstnerskap utforsker og stiller spørsmål ved komposisjonelle elementer og grep innenfor abstrakt maleri. I sine arbeider benytter hun blant annet både tradisjonelle og utradisjonelle materialer som tekstilfarge, epoxy og plast på upreparerte lerreter som en etterforskning av materialenes kvaliteter. Med referanser til kunsthistorien og pek mot epoker som pop art, abstrakt-ekspresjonisme og 1900-tallets spirituelle abstraksjon, etterligner hun tilsynelatende spontane maleriske prosesser og teknikker som en bevisst lek med blikkets forflytning på billedflaten.

Lars Morell (f. 1980, NO) er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo. Morells arbeid har alltid omfattet og stilt spørsmål ved det synlige/usynlige og det som ser ut til å være noe det ikke er. I en rekke utstillinger nasjonalt og internasjonalt har denne ikonografien blitt grundig utviklet innen mediene maleri, skulptur og fotografi. Morells nyeste serie malerier består av organiske former som "vokser" over lerretet. Hans fargete konstruksjoner kan ved første øyekast minne om forgrenede rotsystemer, men også konturer av lenker og kroker fra tidligere serier. Utførelsen varierer fra raske spontane penselstrøk til nøye justerende grep og avstemming. Løse og tydelige penselstrøk settes side om side med bakgrunnsflater i utviskede overganger. Paletten varierer fra duse jordfarger til intense pigmentmetninger. Morell utvikler verkene ut fra figurasjon og ser dem som abstraherte stilleben, som et dilemma mellom abstraksjon og representasjonsmaleri.

Morells verk er inkludert i samlingene til Caviar Factory Kunstmuseum, Malmö Kunstmuseum, Sørlandet Kunstmuseum, Equinor og KLP.

Christian Tunge (f. 1989) er utdannet med en BFA i fotografi fra Universitetet i Gøteborg (2015). Tunge arbeider hovedsakelig med fotografi, grafikk og kunstbøker. Han er interessert hvordan moderne mennesker forholder seg til bilder, og flere av hans nyere fotoserier omhandler digital bildedeling. Tunge har bemerket seg innenfor grafikkmediet og har de senere årene valgt å produsere flere av kunstverkene sine som trykk i stedet for tradisjonelt foto-print. Han fikk i 2022 Norske Grafikeres Fonds grafikkpris for en serie risotrykk han viste på Høstutstillingen. Flere av Tunges nyere arbeider har ornamenterte rammer, noe som spiller på historisk og tradisjonell utforming av rammer, samt dagens bruk av tegn og bilder i digital kommunikasjon. Tunge utforsker foto på flere plan, og kunstnerskapet hans er med på å utvikle og utforske hva foto i dagens samfunn kan være. I tillegg til eget kunstnerskap er han grunnleggeren av kunstbokforlaget Heavy Books, som spesialiserer seg på trykte publikasjoner fra unge kunstnere. Publikasjonenebeveger seg i krysningen mellom bøker og kunstverk, og kommer i begrenset opplag. Han er også én av kunstnerne bak det kunstnerstyrte fotogalleriet MELK som åpnet dørene i 2009.