Utvalgte verk: Juli

Kunstverk
01.07.2023

Tegning er et eldgammelt uttrykksmedium, det er et språk laget av bilder og former. Denne måneden løfter vi frem kunstnere som bruker tegning som et verktøy for å uttrykke seg i samtiden.

Cecilia Jiménez Ojeda (f. 1982, Borås, SE) er utdannet på Kunstakademiet i Oslo (MA, BA). Hun jobber med detaljerte og virkelighetstro blyanttegninger, gjerne med utgangspunkt i fotografier. Verkene fokuserer ofte på detaljer og utsnitt som normalt ligger utenfor oppmerksomheten vår. Tegningene plasseres gjerne i større scenografiske og narrative konstruksjoner basert på episoder, erfaringer og miljøer fra hennes eget liv. Jiménez Ojeda utforsker sterke kontraster mellom det lyse og det mørke. Kontrastene, i sammenheng med de valgte perspektivene, gir en mystisk stemning i tegningene hennes. Utsnittene kan minne om øyeblikksbilder, stilleben og åstedsfotografi og får betrakteren til å trekke linjer til eget liv og erfaringer.

Martin Schreiner (f. 1986, Fredrikstad) er en kunstner som siden sin debut på QB Gallery i 2015 har vekket stor interesse. Schreiner skaper unike univers der mytiske figurer, historiske- og populærkulturelle referanser og kompliserte abstrakte mønster danner grunnlag for personlige historier, med blyant og papir som primære verktøy.

Sebastian Helling (f. 1975, London) er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo (MA), Royal College of Art i London (MA) og London College of Printing (BA). Kunstnerskapet til Helling har en enorm kraft i komposisjon, farge og forståelse for maleriet. Maleriene består delvis av tradisjonelle «strøk» og delvis av påsprayet maling, og i mellomrommet mellom disse måtene å behandle lerretets overflate oppstår et dirrende spenningsfelt av malerisk mening. Slik all god malerisk ekspressivitet gjør, så er kunstneren fullstendig til stede i maleriene, for er det noe disse maleriene definitivt viser tilbake til, så er det i høyeste grad Helling selv.

Han anerkjennes som en viktig stemme på den internasjonale kunstscenen og er innkjøpt av innflytelsesrike nasjonale- og internasjonale samlere. Den utsolgte separatutstillingen MACHINE GUN på auksjonshuset Bukowskis i Stockholm 2012 markerte Helling som et viktig navn i Skandinavia og i årene som fulgte også internasjonalt.

Bjarne Melgaard →

Bjarne Melgaard (f. 1967 i Sydney, Australia) er utdannet ved Statens kunstakademi i Oslo, Jan van Eyck-akademiet i Maastricht og Rijksakademie i Amsterdam. Melgaard blir ofte forstått som ekspresjonist i tradisjonen etter Edvard Munch. Hans malerier, skulpturer og installasjoner er preget av provokative temaer og elementer. Formen er rå og brutal og knyttes eksplisitt til homoseksualitet, sadomasochisme, rusrelatert bodybuilding, selvdestruksjon og apokalypse. Melgaard dyrker det grenseoverskridende og er i opposisjon til samfunnets normative rammer for livsførsel. Med sin dystopiske, sivilisasjonskritiske holdning og ambivalente ekspresjon har han skapt seg et navn som tidenes fremste motstandskunstner. Han har imidlertid også trekk og elementer som får kritikerne til å beskrive han som en klassisk maler med tradisjonelle maleriske kvaliteter. Slik kan han sies å representere noe av det fremste vi har av norsk samtidskunst. Samtidig har Melgaards brede appell og popularitet ført til stor anerkjennelse internasjonalt. Nasjonalt er Melgaard innkjøpt av bl.a Nasjonalmuseet og Astrup Fearnley Museet.