Utvalgte verk: desember

Kunstverk
01.12.2022

Kunstverk er den beste gave til en man setter ekstra stor pris på. Vi trekker i den forbindelse frem verk av forskjellige kunstnere i priskategorien: under 10 000,-

Alle verk solgt som gave i desember kan byttes inn i andre kunstverk eller gjøres om til gavekort innen 15. januar 2023.

Andrea Scholze →

Andrea Scholze (f. 1988, Oslo) er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo (BFA, 2011, MFA, 2016).

Scholze arbeider primært med keramikk, men utforsker også i økende grad andre materialer og uttrykk der elementer av biologi og menneskelige sinnsstemninger settes opp mot dyrenes verden. Skulpturene hennes er røft modellerte, ekspressive vesener i skjæringspunktet dyr/menneske. Tanker omkring hvordan det moderne mennesket i større grad fjerner seg fra naturen, for deretter å oppleve å lengte mot den er ofte til stede i verkene hennes. Skikkelsene i keramikk opptret som bilder av oss selv, og kan frembringe eksistensielle refleksjoner hos betrakteren.

Lars Morell (f. 1980, NO) er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo.

Morells arbeid har alltid omfattet og stilt spørsmål ved det synlige/usynlige og det som ser ut til å være noe det ikke er. I en rekke utstillinger nasjonalt og internasjonalt har denne ikonografien blitt grundig utviklet innen mediene maleri, skulptur og fotografi. Morells nyeste serie malerier består av organiske former som "vokser" over lerretet. Hans fargete konstruksjoner kan ved første øyekast minne om forgrenede rotsystemer, men også konturer av lenker og kroker fra tidligere serier. Utførelsen varierer fra raske spontane penselstrøk til nøye justerende grep og avstemming. Løse og tydelige penselstrøk settes side om side med bakgrunnsflater i utviskede overganger. Paletten varierer fra duse jordfarger til intense pigmentmetninger. Morell utvikler verkene ut fra figurasjon og ser dem som abstraherte stilleben, som et dilemma mellom abstraksjon og representasjonsmaleri.

Bjørn Båsen (f. 1981, Eggedal) er utdannet ved The Arts institute at Bournemouth (BA) og Kunstakademiet i Oslo (MA).

Båsens kunstnerskap inviterer betrakteren inn i et unikt univers fullt av referanser til mytologi, fortid- og nåtids dekadens, eventyr og realisme. Det umiddelbare uttrykket kan referere til romantikken og rokokko, men har samtidig klare tematiske referanser til dagens samfunn; Båsen maler sagaen om Norge i dag, men peker også tilbake i historien. Verkene er både vakre og groteske, og denne dobbeltheten sammen med et slående realistisk uttrykk i en unik mytisk billedverden, plasserer Båsen i en helt egen klasse innenfor samtidskunsten, men også kunsthistorien.


Kaja Dahl (f.1984, Oslo) har en mastergrad i Design for Luxury and Craftsmanship fra ECAL i Sveits og en bachelorgrad i Product and Interior Design fra Beckmans College of Design i Stockholm.

Hun arbeider med ulike materialer som rå sten, terrakotta, glass og porselen, og skaper skulpturer som svarer til et ønske om å forsterke det sanselige forholdet mennesket har til naturmaterialene rundt seg. Med teknikker som krysser mellom håndverk og produktdesign skaper Dahl unike og taktile verk med en karakteristisk estetisk sanselighet. Dahl har siden 2019 vært basert i Oslo etter en rekke år med designrelaterte prosjekter og residenser i utlandet.

Sebastian Helling (f. 1975, London) er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo (MA), Royal College of Art i London (MA) og London College of Printing (BA).

Kunstnerskapet til Helling har en enorm kraft i komposisjon, farge og forståelse for maleriet. Maleriene består delvis av tradisjonelle «strøk» og delvis av påsprayet maling, og i mellomrommet mellom disse måtene å behandle lerretets overflate oppstår et dirrende spenningsfelt av malerisk mening. Slik all god malerisk ekspressivitet gjør, så er kunstneren fullstendig til stede i maleriene, for er det noe disse maleriene definitivt viser tilbake til, så er det i høyeste grad Helling selv.

Bjarne Melgaard og Sverre Bjertnæs →

Sverre Bjertnæs (f. 1976) og Bjarne Melgaard (f. 1967) er blant Norges viktigste og mest sentrale samtidskunstnere, begge med lange kunstutdannelser. Bjertnæs er født og oppvokst i Trondheim og begynte som Odd Nerdrums elev allerede som tenåring. Hans første separatutstilling var i Bjarne Melgaards galleri Norsk Anarkisk Fraksjon (NAF) i 2000. Senere samarbeidet Bjertnæs tett med Melgaard mens de delte atelier i New York på 2000-tallet, og de hadde i løpet av den perioden fire utstillinger sammen. En av utstillingene deres var en braksuksess og ble kåret til «en av årets mest interessante utstillinger» i New York Times . Bjarne Melgaard er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo, Jan van Eyck-akademiet i Maastricht og Rijksakademie i Amsterdam, og blir ofte sett på som en ekspresjonist i tradisjonen etter Edvard Munch.

Bjertnæs og Melgaard har to sterke personligheter som begge kompromissløst følger egne kunstneriske mål. I kunstnernes ettertraktede samarbeid kan man se deres individuelle kunstneriske uttrykk utfylle hverandre. I møtet med Bjertnæs' forførende linjer får Melgaards grove og røffe streker et nytt spillerom, og omvendt - uttrykk og innhold i samarbeidsverkene er både rått og følsomt på samme tid.