Utvalgte verk: april

Kunstverk
01.04.2023

Keramikk har blitt brukt i flere tusentalls år, og har en rik historie både som kunst- og bruksobjekt. De senere årene har keramikk fått et nytt fokus innen samtidskunsten. Denne måneden trekker vi frem kunstnere som på forskjellige måter arbeider med keramikk.

Nellie Jonsson (f.1992, Umeå, Sverige) er utdannet fra Kunsthøgskolen i Oslo med en BFA (2016-2019) og MFA (2019-2021) i materialbasert kunst med fokus på keramikk.

Jonsson arbeider med keramikk, maleri og skulptur, og hennes figurative arbeider kommuniserer med en hverdagslig tone, samtidig som uventede komposisjoner og elementer setter et særegent preg på det lekne uttrykket. Verkene har referanser til forbrukerkultur og hverdagsliv, og fanger minner rundt gjenstander i livene våre som vi vanligvis ikke reflekterer over. De presenterer en tilstedeværelse – en omfavnelse av annerledeshet og personlighet, samt en forståelse for det faktum at minner kan skapes ut av de minste ting.

Jonsson er innkjøpt av KODE og Nordenfjeldske kunstindustrimuseum.

Erika Stöckel (f. 1989, Kiruna, SE) er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og Kunstakademiet Umeå.

Hun jobber hovedsakelig med keramikk, og skulpturene hennes gir en følelse av organisk vekst i form av esende keramiske former bygget lag på lag. Den fortrengte kroppen er i fokus i Stöckels arbeid. De svulmende skulpturene fungerer som en representasjon av kroppen, der Stöckel stiller spørsmål omkring kroppslig selvbilde; hennes identitet som samisk er et viktig element i dette, og verkene illustrerer både skam og eierskap til egen kropp og identitet. Spørsmålet om en normativ kropp og hvordan vi forvandler et subjekt til objekt gjennom blikket er et gjennomgående tema i hennes praksis.

Andrea Scholze (f. 1988, Oslo) er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo (BFA, 2011, MFA, 2016).

Scholze arbeider primært med keramikk, men utforsker også i økende grad andre materialer og uttrykk der elementer av biologi og menneskelige sinnsstemninger settes opp mot dyrenes verden. Skulpturene hennes er røft modellerte, ekspressive vesener i skjæringspunktet dyr/menneske. Tanker omkring hvordan det moderne mennesket i større grad fjerner seg fra naturen, for deretter å oppleve å lengte mot den er ofte til stede i verkene hennes. Skikkelsene i keramikk opptret som bilder av oss selv, og kan frembringe eksistensielle refleksjoner hos betrakteren.

Scholze er innkjøpt av både private og offentlige samlinger, blant annet KODE, Bergen, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Trondheim og KORO, Kunst I det offentlige rom, Norge.

Ali Shah Gallefoss (f. 1989, Bergen) har en mastergrad i møbel- og romdesign fra Kunsthøgskolen i Oslo (2022) og en bachelorgrad i møbel- og romdesign fra Universitetet i Bergen.

Med ulike materialer som metall, stein, tre og leire skaper Gallefoss objekter som utforsker tilfeldighetene og «feilene» i materialet, en prosess som innebærer å være tilbøyelig og åpen for mulighetene som dannes underveis. Gallefoss har tidlig markert seg som en av Norges fremste unge kunsthåndverkere og designere, og ble raskt fanget opp av kjente norske profiler som Holzweiler og Snøhetta. I 2020 vant han Bo Bedres designpris som «Årets nykommer» og ble i 2021 utvalgt til å kuratere en utstilling for Oslo Fushion Festival kalt “Abstract Landscape” hvor han produserte en rekke verk i stein, bronse, aluminium, glass og tekstil.

Marthe Elise Stramrud (f.1984, Kristiansand) bor og arbeider i Oslo. Hun ble uteksaminert med en MFA fra Kunstakademiet i Oslo i 2018 og en BFA fra Kunsthøgskolen i Bergen i 2011.

Stramrud har formell bakgrunn fra billedkunsten og har lenge markert seg som fotograf, men har de siste årene videreført fascinasjonen for objekt og persepsjon til å produsere noen av de mest spennende og ettertraktede keramiske verkene i Norge. Hun er interessert i møtet mellom silhuetter, bakgrunner, flathet og form – mellom kunstobjekt og bruksobjekt og hvordan grensene mellom disse kan åpnes og flyttes.

Stramrud er innkjøpt av Nasjonalmuseet, KORO, KODE Kunstmuseum, Oslo kommunes kunstsamling, Sørlandets Kunstmuseum og Kunst på Arbeidsplassen.