Jon Benjamin Tallerås på Kunsthall Oslo

Utstillinger
10.09.2023

Kunsthall Oslo har gleden av å presentere Å gjenvinne tapte fremtider, en utstilling med nye arbeider av Jon Benjamin Tallerås, samt boken Fotnoter, publisert av Multipress.

09.11.2023 - 17.11.2023

Tallerås har i flere år arbeidet med byens glemte avkroker, mellomrom og ubevoktede smug. Det siste tiåret har han hatt atelier i et tidligere metallstøperi i Rolf Hofmos gate 18, ved siden av T-banestasjonen på Ensjø. En sted han har delt med andre kunstnere og en rekke lyssky virksomheter, som en illegal pokerklubb og en motorsykkelgjeng. Nå er bygget, sammen med resten av Ensjø, revet og er bygget opp som Hovinbyen. En ny bydel som i større grad er gjenstand for regulering og kontroll. Boken Fotnoter forvandler kunstnerens arkiv bestående av flere tusen analoge fotografier til en poetisk visuell undersøkelse, en elegi til Ensjø, men også ideen om byen som ett menneskelig landskap hvor kultur kan eksistere uavhengig av kapitalen. Til utstillingen Å gjenvinne tapte fremtider har Jon Benjamin Tallerås bygget en struktur av stillas og gjenbrukte materialer som fungerer som ett leserom for Fotnoter og en overflate for projeksjonen av ett nytt videoverk. I tillegg presenterer Tallerås tre nye fotografiske verk, ett trykk og fire funnede mynter bearbeidet av den lokale figuren Kroneknusern.

Fredag den 15. september kl. 16-18 vil det arrangeres en byvandring og kunstnersamtale med Tallerås og filosof og skribent Sofia Ciel (The Glamorous City), hvor vi besøker noen av stedene som diskuteres i boken; vi møtes utenfor Kunsthallen kl.16. Visningsrommet på Kunsthall Oslo vil være stengt for publikum fredag 15. september i solidaritet med den globale klimastreiken.


________________________________________


Jon Benjamin Tallerås (f. 1984, Oslo) er utdannet ved kunstakademiet i Oslo (2011).

Et gjennomgående tema i arbeidene til Tallerås er forholdet mellom individet og det urbane liv. Gjennom kunstnerskapet har Tallerås opptrådt som en som beveger seg på en nærmest konstant vandring gjennom byen; og med byen menes Oslo. Kunstnerens arbeider er spekket med selviscenesettelser der han på ett eller annet vis bruker byen, ofte på en uvanlig måte; hoppende over gjerder, spaserende langsmed t-banesporene, klatrende oppover vegger, hengende fra takrenner. I alle sine arbeider utøver Tallerås en serie sosiale lesninger av byens arkitektur.

Tallerås er innkjøpt av Oslo Kommunes kunstsamling og Norsk Kulturråd.